Inslapen aan huis

Een rustig en waardig afscheid in de vertrouwde omgeving van u en uw huisdier

Hoe gaat het inslapen aan huis?

Kennismaking

Na binnenkomst stelt de dierenarts uw huisdier op zijn of haar gemak of laten hem of haar juist even met rust. Meestal zijn dieren niet angstig vooraf aan een euthanasie. De meeste dieren weten niet wat er gaat gebeuren. Ze kunnen natuurlijk wel voelen dat er een vreemde in huis is of dat er op eens anders met hem of haar wordt omgegaan.

Eerste prik

Na de kennismaking maakt de dierenarts de narcosemiddelen klaar. De eerste prik bevat een narcosemiddel. Wij kiezen voor moderne narcosemiddelen, zonder bijwerkingen zoals braken. Afhankelijk van de situatie wordt de eerste prik via een infuus, in de buik of in de bilspieren toegediend. Het duurt ongeveer 5-10 minuten voordat het dier rustig wordt en het kopje laat hangen. De dierenarts controleert of het dier ver genoeg onder narcose is.

Tweede prik

De tweede prik is een overdosis slaapmiddel. Wij kiezen voor een hoge dosering, het is dus niet mogelijk dat uw dier nog wakker wordt. Het inslapen zelf is snel en pijnloos. Het dier is onder narcose en krijgt via een infuus, bloedvat of bloedrijk orgaan de laatste prik. Het duurt ongeveer 30 seconden voordat het dier overleden is. De dierenarts controleert heel nauwkeurig of het dier echt overleden is door naar het hart te luisteren.

Wat kunt u misschien verwachten

  • Uw dier kan nog een keer zijn bek openen of een geluidje maken
  • Uw dier kan nog een spiertrilling hebben gedurende een paar minuten
  • Uw dier kan de urine of ontlasting laten lopen
  • Uw dier sluit de ogen niet

Controle van het overlijden

De dierenarts controleert nauwkeurig of het dier is overleden. Met een stethoscoop kan naar het hart worden geluisterd. Met de vingertoppen kan de pols worden gevoeld in de liezen van het dier. Bij een overleden dier hoort en voelt men niets meer. U kunt ook zelf controleren of uw huisdier nog leeft door uw hand vlak achter de voorpoot aan de zijkant van de borst neer te leggen. U voelt dan geen hartslag mee

Lastig om te bellen voor een afspraak?

Veel huisdiereigenaren zien op tegen het maken van een afspraak voor het inslapen van hun huisdier. De stap om de telefoon te pakken is vaak een lastig moment. Wij van JouwDierenartsAanHuis snappen dit. Daarom bieden wij u de mogelijkheid aan om per mail een afspraak te maken.

Dierrust

DierRust is onderdeel van JouwDierenartsAanHuis. Bij DierRust staat een rustig en waardig afscheid van uw huisdier in zijn/haar vertrouwde omgeving centraal. Benieuwd naar tips & hoe andere baasjes het afscheid aan huis hebben ervaren ? Bekijk dan zeker even onze DierRust site.

Ervaringen inslapen aan huis

Respectvol, geduldig en vol aandacht

★★★★★
Na een moeilijk maar ook heel prettig telefoon gesprek een afspraak gemaakt om onze hond te laten euthaniseren. Hoe heftig is dat. Pim (de dierenarts) kwam op de afgesproken dag en tijd bij ons aan en maakte eerst kennis met onze Max. Waarna hij ons verhaal wilde horen. Daarna nam hij rustig de tijd om ons alles uitteleggen. Gaf ook Max de tijd om alles te besnuffelen( Max was blind en doof). Alles ging zo rustig en vol respect dat we blij zijn om hiervoor gekozen te hebben. Max missen we nog heel erg maar op deze manier afscheid te kunnen nemen van je huisdier is heel waardevol.
- Everhardus

Geen stress, geen haast.

★★★★★
Wij hebben deze manier van afscheid nemen van onze lieve hond Willem als zeer prettig ervaren. Geen stress, heel rustig op zijn eigen mat ingeslapen. Aardige dierenarts, geen haastwerk
- Ad

Afspraak maken?